Physics MCQs Set 1 on Heat for preparation of NTS Educator ESE, SSE, SESE , AEO (Science)

Physics MCQs Set 1 on Heat prepared for the preparation NTS Educators Education Department Government  of Punjab  for the posts of ESE (Science), SESE (Science) , SSE (Science ) and Assistant Education Officers AEO  (Science) test . This MCQS set on Physics Chapter on Heat is also helpful for those who are preparing for Medical Colleges Test or MCAT test of NTS. 

1. Celsius is the unit of  _______.
(A) equivalent to centigrade
(B) Heat
(C) equivalent to kelvin
(D) equivalent ot Fahrenheit

2.  Absolute Zero may be regarded  as the temperature at which _______.
(A) Gases become liquid
(B) Molecular Motion in gas would cease
(C)  Both  A & B
(D) None of the above.

3. The Thermometer used to measure 2000 Degree Centigrade or more is _______.
(A) total radiation pyrometer
(B) Mercury thermometer
(C) Gas thermometer 
(D) None of the Above.

4. A clinical thermometer is usually shorter than a laboratory thermometer because  ________.
(A) It is marked in Fahrenheit not in centigrade
(B) only a limited range of temperature is required
(C) Due to its length it will be difficult to hold in mouth
(D) None of the Above.

5. Which one is not correctly matched _____.
(A) Humidity-Calorimeter
(B) Temperature-Thermometer
(C) Milk-Lactometer
(D) all of the above.

6. The temperature and pressure at which ice, water and steam coexist ______.
(A) null point state
(B) triple point
(C) Both A & B
(D) None of the Above

7. Device which is used to measure the temperature of Sun is _______.
(A) Gas Thermometer
(B) Pyrometer
(C) Platinum Thermometer
(D) all of the above.

8. If the temperature of the patient at Fahrenheit scale is 40 Degree Centigrade , what will be his temperature on Fahrenheit Scale  _______.
(A) 96 Degree Centigrade
(B) 98 Degree Centigrade
(C) 104 Degree Centigrade
(D) 106 Degree Centigrade

9. Two Thermometer one in Fahrenheit scale and other in Centigrade scale are used to measure the temperature of same object , if the reading are Degree Centigrade and Fahrenheit then ____.
(A) F = C
(B) C > F
(C) F> C
(D) F < >= C

10. At Absolute Zero all Gases ______.
(A) Water Freezes
(B) Water Boils
(C) Both A & B
(D) All gases liquifies.

Answers to Physics  MCQs  Set-1

1. A
2. B
3. A
4. B
5. A
6. B
7. B
8. C
9. D
10.D

Rizwan Khan
Author: Rizwan Khan
Mr. Rizwan has vast Knowledge on Current Affairs and General Knowledge. He has done Master in International Relations along with B.ed and M.ed with teaching capabilities


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment