Educational Guidance and Counselling MCQs Set 1 with Answers for FPSC SST test

Educational Guidance and Counseling MCQs set 1 for the preparation of FPSC test for SST posts. Pedagogy MCQs set 1 on Educational Guidance for the online preparation of  Secondary School Teacher , Lecturers and Trained Graduate Teachers (TGT) announced by Federal Public Service Commission.

Pedagogy MCQs on Educational Guidance for Preparation of FPSC SST

1. Guidance refers to ___.
(A) An advice provided by superior to resolve problem
(B) A professional advice provided by Counselor in overcoming from personal or Psychological problems
(C) Both A & B
(D) None of the above.

2. Counseling refers to ___ .
(A) A Professional advice by Counselor
(B) An Advice by Elder
(C) Both A & B
(D) All of the above..

3. Which of the following is not the type of counseling?
(A) Marriage and Family Counseling
(B) Mental Health Counseling
(C) Substance Abuse Counseling
(D) Above All are types of Counselling
(E) None of the Above..

4. What does a school Counselor do?
(A) helping students in their academic goals
(B) helping students in social and personal development
(C) helping students in their career development
(D) All of the Above
(E) None of the above.

5. Guidance is a process of _____.
(A) to give advice to the child
(B) teaching English to the Child
(C) Both A & B
(D) None of the Above.

6. In Probing or Questioning from the Counselor enables what?
(A) to help students to move forward in helping process
(B) investigate other parts of his or her story
(C) Counselor can be with students physically or psychologically
(D) None of the Above..

7. The main aim of educational guidance is________.
(A) Pupil Development
(B) To Solve the Problems
(C) Improvement of Curriculum
(D) None of the Above.

8. A school Counselor works in_____
(A) Primary , Middle and High Schools
(B) In Colleges
(C) In Universities
(D) None of the Above.

9. Main objective of educational guidance is to bring what change in the pupil____.
(A) Psychological Development of the child
(B) responsibility of self direction
(C) Both A & B
(D) None of te Above.

10. Name the person who is credited with Guidance Movement ?
(A) Einstein
(B) George Washington
(C) Frank Parsons
(D) All of the Above

 

Answers to Educational Guidance and Psychology Pedagogy MCQs for FPSC SST Set 1

1. A
2. A
3. D
4. D
5. A
6. A
7. A
8. A
9. B
10. C





Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment