Physics MCQs Set 3 with Answers

Physics MCQs Set 2 on vectors and equilibrium for the online preparation Physics MCQS NTS Educators Education Department Government  of Punjab  for the posts of ESE (Science), SESE (Science) , SSE (Science ) and Assistant Education Officers AEO  (Science) test . Prepare your entrance exam for Medical and Engineering Colleges Test or MCAT test of NTS . Physics MCQs set 12th Class Chapter wise with Answers in PDF download. 

1. Which vectors have zero magnitude and arbitrary direction?
(A) vectors
(B) null vectors
(C) equal vectors 
(D) None of the above.

2.  Two vectors having the same magnitude and direction are known as _________.
(A) null vectors
(B) equal vectors 
(C) Both A & B
(D) None of the above.

3. Addition of Vector obeys which law ?.
(A) distributive law
(B) associative law
(C) commutative law
(D) All of the above.

4. There should be how many  maximum components of vectors .
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) Infinite.

5. Maximum number of rectangular components in vector are ______.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) all of the above.

6. Scalar product of two vectors is ________.
(A)  associative
(B) commutative
(C) distributive
(D) None of the above.

7. Scalar product of two mutually perpendicular vectors A.B=AB Cos90. is ______ .
(A) 0
(B) 1
(C) Both A & B
(D) None of the above.

8. Scalar product of two parallel vectors is equal to the product of their _____.
(A) magnitude
(B) direction
(C) Both A & B
(D) None of the above.

9. Direction of vector product  is given by _________.
(A) thumb impression
(B) right hand rule 
(C) left hand rule
(D) None of the Above.

10. Angle between two vectors A & B is determined by  _____.
(A) Right hand rule 
(B) dot product 
(C) cross product
(D) None of the above.

11. Which statement perfectly fits on first condition of equilibrium?
(A) A body at rest or moving with uniform velocity has zero acceleration
(B) angular acceleration to be zero
(C) Both A & B
(D) None of the above.

12.  A unit vector has magnitude of _______.
(A) 0
(B) 1
(C) 0 & 1 
(D) None of the above.

13. A torque  is defined as product of force and  ________.
(A) turning effect
(B) moment of arm
(C) both A & B
(D) None of the Above.

14. Vector addition is   ________.
(A) cumulative
(B) associative
(C) distributive
(D) None of the Above.

15. S.I derived Unit of torque is ________.
(A) newton
(B) force
(C) newton meter (N.M)
(D) None of the above.

16.  A body in equilibrium is always in ______.
(A) always in uniform motion
(B) always at rest
(C) at rest or in uniform motion
(D) None of the above.

17. A vector is a quantity that has both magnitude and _______.
(A) direction
(B) no direction
(C) both A & B
(D) None of the above.

18. A scalar is a quantity which magnitude and ________ ?.
(A) direction
(B) no direction
(C) Both A & B
(D) None of the above.

19. Torque acting on body determines what?
(A) angular acceleration
(B) uniform acceleration
(C) acceleration
(D) None of the Above.

20. Can the magnitude of a vector has negative value.
(A) yes
(B) no
(C) Both A & B
(D) None of the above.

21. Can a vector have a component greater than the vector's magnitude?
(A) No
(B) Yes it is possible
(C) Both A & B
(D) None of the above.

22.  Can we add zero to a null vector   _______.
(A) Yes
(B) No
(C) Both A & B
(D) None of the above.

23. Force is ______.
(A) Scalar
(B) Vector
(C) Dont't know
(D) None of the Above.

24. Distance is   ________.
(A) Scalar
(B) Vector
(C) both A & B
(D) All of the above.

25. Vectors are represented by  ______ .
(A) line
(B) dot
(C) arrows
(D) all of the above.

 

Answers to Physics  MCQs  Set-3

1. B
2. B
3. C
4. D
5. A
6. B
7. A
8. A
9. B
10.B
11. A
12. B
13. B
14. A
15. C
16. C
17. A
18. B
19. C
20. A
21. A
22. A
23. B
24. A
25. C

Rizwan Khan
Author: Rizwan Khan
Mr. Rizwan has vast Knowledge on Current Affairs and General Knowledge. He has done Master in International Relations along with B.ed and M.ed with teaching capabilities


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment