Today FPSC Patrol Officer 16th July 2018 Paper Batch-I Fully Solved Questions with Answers

Today FPSC Patrol Officer test conducted by FPSC on 16th July 2018 . The following questions were asked in today paper of Patrol Officer Motorway Police in FPSC test. PO NH & MP paper consists of English , Islamic Studies, General Science and Ability , Current Affairs and Basic Arithmetic Questions. Paper was tricky . Solved paper of Patrol Officer held on 16th July 2018.

1. Who is the chairman of Senate?
(A) Raza Rabbani
(B) Sadiq Sanjrani
(C) Nayyar Bukhari
(D) None of the above.

2. Senate Upper House of Pakistan comprises how many total seats?
(A) 100
(B) 104
(C) 105
(D) None of the Above.

3. When the Senate Elections 2018 held in Pakistan ?
(A) 1st March, 2018
(B) 2nd March, 2018
(C) 3rd March, 2018
(D) Khaleda Zia.

4. Who is the Permanent Representative of Pakistan in the United Nations?.
(A) Aizaz Ahmed Chaudary
(B) Masood Khan
(C) Maleeha Lodhi
(D) None of the above

5. Who is the winner of Champion Trophy 2017 ?
(A) Pakistan
(B) India
(C) Australia
(D) None of the above.

6. 2018 Football World Cup Hosted in Which Country?
(A) UK
(B) Brazil
(C) Russia
(D) None of the above.

7. Name the President of Russia Who is elected as President for Second Term?
(A) Vladimir Putin
(B) Dmitry Medvedev
(C) Boris Yelsten
(D) None of the above.

8. UK Prime Minister belong to which political Party?
(A) Cooperative Party
(B) Conservative Party
(C) Democratic Unionist Party
(D) None of the above.

9. Who was the guest of honor in 23rd March 2018 Parade.
(A) Nepalian President
(B) Chinese President
(C) Sri Lankan President
(D) None

10. Tenure of the US President is ___________?
(A) 3 years
(B) 4 Years
(C) 5 Years
(D) Palestine

11. Which of the following is the third largest party in UK currently?
(A) Conservative Party
(B) Scotish Nationalist Party
(C) Liberal Party
(D) None of the above

12. Which Country Band performed in 23rd March 2018 Celebrations
(A) Turkish
(B) Chines
(C) Saudi Arabian
(D) None of the above

13. Tenure of the Pakistan Prime Minister is for ______.
(A) 5 Years
(B) 6 Years
(C) 7 Years
(D) None

14. Who is the Chief Minister of Balochistan?
(A) Sana Ullah Kan Zehri
(B) Allauddin Marri
(C) Abdul Qadoos Bizenjo
(D) None of the above

15. Who is the commander in chief of 41 Countries Islamic Military Counter Terrorism Coalitions?
(A)
(B) Raheel Sharif
(C)
(D) None of the Above

16. Who was the last Governor General of Pakistan ?
(A) Iskander Mirza
(B) Quaide Azam Muhammad Ali Jinnah
(C) Sir Ghulam Muhammad
(D) None of the Above

17. Sindh Separated from Bombay in which year?
A) 1936
b) 1942
C) 1947

D) None of the above.

18. According to the Constitution of 1973 Census in Pakistan should be held after every .
(A) 8 Years
(B) 10 Years
(C) 12 Years
(D) none of the above.

19. Last Census in Pakistan held in which year ?
(A) 2017
(B) 1998
(C) 2018
(D) None of the above

20. Who is the chairman of Senate?
(A) Raza Rabbani
(B) Sadiq Sanjrani
(C) Nayyar Bukhari
(D) None of the above.

21. Which is the lightest Gas?
(A) Helium
(B) Hydrogen
(C) Oxygen
(D) None of the Above.

22. Astrology is the Study of  _______.
(A) stars
(B) luck
(C) Both A & B
(D) Khaleda Zia.

23.Apple fell down on the earth due to which law?
(A) Newton First Law
(B) Newton Second Law
(C) Netwon 3rd Law
(D) None of the above

24. Which gas is used in fire extinguishers ?
(A) Carbon Dioxide
(B) Nitrogen Oxide
(C) Carbon Monooxide
(D) None of the above.

25. Plants Absorb What in day time?
(A) Carbon Dioxide
(B) Oxygen
(C) Both A & B
(D) None of the above.

26. Name the gas which is used in Air Conidtioners
(A) Carbon Dioxide
(B) Oxygen
(C) Freon B
(D) None of the above.

27. Qutub u din Aibak Tenure was ________?
(A)1205 to 1210
(B) 1206 to 1210
(C) Nayyar Bukhari
(D) None of the above.

28. By Whom the name of the Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A) was proposed for Caliph after Hazrat Muhammad (P.B.U.H) ?
(A)
(B)
(C)
(D) None of the Above.

29. Name the crop which need more water  ?
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Barley
(D) Khaleda Zia.

30. Mention the biggest producing crop of Punjab Province?.
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Cotton
(D) None of the above

31. Peanuts are grown on_____ ?
(A) Trees
(B) under ground
(C) Both A & B
(D) None of the above.

32. Who was the commander of Muslim Army in Ghazwa e Khyber?
(A) Hazrat Ali (R.A)
(B) Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
(C) Hazrat Usman (R.A)
(D) None of the above.

33. Name the Caliph who fought against claimants of false Prophethood?
(A) Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
(B) Hazrat Usman (R.A)
(C) Hazrat Ali (R.A)
(D) None of the above.

34. In which month Wheat crop is reaped in Punjab?
(A) April
(B) May
(C) June
(D) July.

Answers to FPSC Patrol Officer Test MCQs Held on 16th July 2018

1. B
2. B
3. A
4. C
5. A
6. B
7. D
8. B
9. C
10. B
11. B
12. A
13. A
14. B
15. B
16. B
17. A
18. B
19. A
20. B
21. A
22. A
23. B
24. A
25. A
26. Freon
27. B
28.
29. A
30. A
31. B
32. A
33. A
34. B



Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment