Planning and Management in Education MCQs Set 1 with Answers for FPSC SST test

Planning and Management in Education MCQs set 1 for the preparation of FPSC test for SST, Lecturers and Trained Graduate Teachers . Posts of SST, TGT were announced by FPSC in August and September 2018. Candidates who had applied on SST, Lecturers , TGT Posts has starting test preparation . We have prepared MCQs sets for online preparation . Pedagogy MCQs set 1 on Planning and Management in Education for the online preparation of FPSC Secondary Schools Teacher SST, Lecturers and TGTs

Pedagogy MCQs for Preparation of FPSC Teaching Jobs

1. Educational Administration is the process of ?
(A) Utilizing appropriate resources for development of Human qualities
(B) Manage Activities of educational institutions
(C) planning, organizing, directing and controlling human resources in educational setting
(D) None of the above.

2. In Educational Management function of planning is ____?
(A) Preparing for future for desired goals
(B) Financial planning
(C) to appoint staff
(D) All of the Above
(E) None of the above..

3. In Educational Management function of reporting is/are ___ ?
(A) Documentation
(B) Record Keeping
(C) Inspection
(D) All of the Above..

4. In Educational Management function of Coordinating is ______?
(A) Record Keeping
(B) relationship between stack holder
(C) to appoint staff
(D) None of the above.

5. In Educational Management function of Budgeting is _____?
(A) Financial Planning
(B) accounting
(C) control and expenditure
(D) All of the Above
(E) None of the Above.

6. Types of Educational Administration are _____.
(A) 2 types
(B) 3 types
(C) 4 types
(D) None of the Above..

7. In Educational Administration Autocratic Administration _____?
(A) one person is responsible for running affairs of institution
(B) two persons are responsible for running affairs of institution
(C) Both A & B
(D) None of the Above.

8. Modern Concept in Educational Administration is  ?
(A) Autocratic Administration
(B) Democratic Administration
(C) Laissez Fair Administration
(D) None of the Above.

9. In Educational Administration Laissez Fair Administration ____?
(A) complete freedom to the group or individual
(B) opinions of all the staff honored
(C) power lye with single person
(D) All of the Above
(E) None of te Above.

10. Education Supervision Means _____?
(A) assistance in development of teaching learning process
(B) that discipline through which we control affairs of others
(C) Both A & B
(D) None of the above

 FPSC SST Solved Paper 12th November 2018 Batch 1 Morning

Answers to Planning and Management in Education Pedagogy MCQs for FPSC SST, TGT and Lecturers Set 1

1. B
2. A
3. D
4. B
5. D
6. B
7. A
8. B
9. A
10. C

Also Check

FPSC SST Solved Past Paper 2018




Rizwan Khan
Author: Rizwan Khan
Mr. Rizwan has vast Knowledge on Current Affairs and General Knowledge. He has done Master in International Relations along with B.ed and M.ed with teaching capabilities


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment