Introduction to Statistics MCQs Set 1 with Answers for FPSC Statistical Officer

Introduction to Statistics MCQs set 1 for the preparation of FPSC test for Statistical Officers and other tests. 111 Posts of Statistical Officer were announced by FPSC in September 2018. Candidates who had applied on SO Posts has starting preparation . We have prepared Statics MCQs with Answers for online preparation .

Statistics MCQs for Preparation of FPSC Statistical Officers and other tests

1. Statistics is branch of Mathematical Science which deals with ______?
(A) collecting data
(B) collecting and analyzing large numerical data
(C) collecting and arranging data
(D) None of the above.

2. From the given options which are considered branches of Statistics?
(A) Organic Statistics
(B) Mathematical Statistics
(C) Applied Statistics
(D) Both B&C

3. Mean of the given numbers 5, 10, 15, 20, 25 is _____?
(A) 5
(B) 15
(C) 20
(D) None of the Above..

4. Median of the given numbers is 5,10,15,20,25 is _____?
(A) 10
(B) 15
(C) 25
(D) None of the above.

5. Find the median of the given Numbers 1,2,6,4,5,6?
(A) 5
(B) 4
(C) 6,4
(D) None of the Above.

6. Find the Mode from the given numbers 45, 47, 48, 49, 47, 47, 48 , 49, 50?
(A) 47
(B) 48
(C) 49
(D) None of the Above..

7. Find the Mode from the given number 1,2,3,2,3,4,5,6,7,8,9?
(A) 2
(B) 3
(C) Both A & B
(D) None of the Above.

8. Find the Mode from the given numbers 1,2,3,4,1,5,6,7,2,8,9,3?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) All of the Above.

9. Find the range of the given Numbers 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10?
(A) 0
(B) 9
(C) 10
(D) None of te Above.

10. Find the range of the given number  0,1,2,3, 4, 5, 5, 6,6, 7,7,10?
(A) 10
(B) 9
(C) Both A & B
(D) All of the Above

 

Answers to Introduction to statistics MCQs set 1

1. B
2. D
3. B
4. B
5. A
6. A
7. C
8. B
9. B
10. A




Rizwan Khan
Author: Rizwan Khan
Mr. Rizwan has vast Knowledge on Current Affairs and General Knowledge. He has done Master in International Relations along with B.ed and M.ed with teaching capabilities


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment