Fundamental of Computers MCQs Set 3 with Answers

Computer Science Multiple Choice Questions (MCQS) on Fundamentals of Computers includes Five Generations of Computer and history. This MCQs set of Computer Science on Basic Computer Questions with Answers objective type in PDF file  will be helpful  in preparation of public and civil service exams . NTS educators SSE (arts, Science, Computer Science) , AEO, SESE , ESE MCQs of Computer Science. Download Fundamentals of Computers MCQs with Answers in PDF.

1. Who is considered the Father of Computer ? 
(A) Blaise Pascal
(B) Charles Babbage
(C) Alan Turning
(D) All of the above.

2. Charles Babbage invented ________.
(A) CPU
(B) Turing Machine
(C) Analytical Engine
(D) None of the above.

3. Who is considered the father of of Modern Computer? 
(A) Charles Babbage
(B) Alan Turing
(C) Bill Gates 
(D) None of the above.

4.  Main component of the first generation of computer was.
(A) transistors
(B) microprocessors
(C) Vacuum Tube
(D) Integrated Circuts

5. First Generation Computers relied on which language?
(A) Assembly Language 
(B) Machine Language
(C) C language
(D) Modern Programming Languages

6.  In First Generation of Computers which of the following were used as Input Devices?
(A) punched cards
(B) paper tape
(C) Both A & B
(D) None of These

7. In First Generation of Computer which of the following were used as output devices?
(A) projectors
(B) monitors
(C) printouts
(D) None of These

8. Which of the following are the examples of first generation computer?
(A) ENIAC
(B) EDVAC
(C) UNIVAC
(D) All of the above.

9ENIAC stands for ________?
(A) Electronic Numerical Integrator and Computer
(B) Electronic Numerical Integrator and Calculators
(C) Both A & B
(D) None of the above.

10. UNIVAC stands for ______?
(A) Universally Accumulated Computer
(B) Universal Automatic Computers
(C) Both A & B
(D) None of the above

11. The period of First Generation of Computers was ________. 
(A) 1940-1956
(B) 1940-1966
(C) 1930-1940
(D) None of the above.

12. Main component of the Second Generation of Computer was?
(A) Transistors
(B) Integrated Circuit
(C) Microprocessor
(D) Artificial Intelligence.

13. Second Generation of Computers used which programming language ? 
(A) Machine Language
(B) Assembly Language
(C) Modern Programming Language
(D) All of the above..

14.  Which of the following are the examples of Second Generation of Computers ?
(A) IBM 1620
(B) IBM 1401 
(C) CDC 3600
(D) All of the above

15. IBM Stands for _________?
(A) International Business Machine
(B) Integrated Business Machine
(C) Information Business Machines
(D) All of the above.

16.  The Period of the Second Generation of Computer Was________?
(A) 1954-1963
(B) 1956-1963
(C) 1957-1963
(D) None of These

17. Major Component of the Third Generation of Computer was _________?
(A) Microprocessors
(B) Artificial Intelligence
(C) CPU
(D) Integrated Circuits

18. In 3rd Generation of Computers which of the following was used as Input Device?
(A) Keyboard
(B) Punched Card
(C) Paper Tape
(D) all of the above.

19In 3rd Generation of computers which of the following was used as output device?
(A) Monitors
(B) Printers
(C) Print Outs
(D) None of the above.

20. In which Generation, Computers for the first time became accessible to mass audience?
(A) First Generation
(B) Second Generation
(C) Third Generation
(D) All of the above. 

21.  In Third Generation of Computers which of the following Programming Language was used? 
(A)  Low level language
(B)  High level language
(C)  BASIC
(D) Both B & C.

22. BASIC Stands for  _______.
(A) Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code
(B) Basic All Purpose Symbolic Instruction Code
(C) Beginners All Purpose Symbolic Instruction Computer
(D) All of the above.

23. Which of the following are the examples of 3rd Generation of Computers. 
(A) IBM-360
(B) ICL-1900
(C) IBM-370
(D) All of the above.

24.  Period of the Third Generation of Computers was_____.
(A) 1964-1971
(B) 1964-1972
(C) 1964-1973
(D) None of these

25. Major Component of the 4th Generation of Computer was _______.
(A)  Integrated Circuits
(B)  Microprocessors
(C)  Transistors
(D)  None of the above.

26. In which year apple introduced Macintosh?
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1983
(D) 1984

27. In which Generation of Computers Graphical User Interface, Mouse and other hand held devices invented?
(A) 2nd Generation of Computers
(B) 3rd Generation of Computes
(C) 4th Generation of Computers
(D) None of These

28. In which generation of computers it became possible to link computers on network?
(A) 3rd Generation
(B) 4th Generation
(C) 5th Generation
(D) None of These

29First Computer for home use was introduced in 1981 by which company?
(A) IBM
(B) Apple
(C) Intel
(D) None of the above.

30. 5th Generation of Computers will be based on which technology?
(A) Super Computers
(B) Artificial Intelligence
(C) Integrated Circutis
(D) All of the above

Answers to MCQs Test of  Computer Science  Set-3 .

1. B
2. C
3. B
4. C
5. B
6. C
7. C
8. D
9. A
10.B
11. A
12. A
13. B
14. D
15. A
16. B
17. D
18. A
19. A
20. C
21. D
22. A
23. D
24. A
25. B
26. D
27. C
28. B
29. A
30. B


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment