Fundamental of Computers MCQs Set 4 with Answers

Computer Science Multiple Choice Questions MCQS on Fundamentals of Computers Set 4. This MCQs set of Computer Science covers objective types Questions with Answers which  will be helpful  in preparation of public and civil service exams, NTS educators SSE (arts, Science, Computer Science) , AEO, SESE , ESE MCQs of Computer Science. Download Computers Science MCQs set 4 with Answers in PDF.

1. Data is a collection of _________.
(A) information
(B) raw facts
(C) organized 
(D) All of the above.

2. Information is the collection of ________.
(A) unorganized data
(B) raw facts
(C) meaningful and useful data
(D) None of the above.

3. What does it mean by the term "Versatility of the Computer "? 
(A) can work lot of hours
(B) Perform various operation at same time
(C) Both A & B
(D) None of the above.

4.  A kilobyte is equivalent to  _______.
(A) 1000 bytes
(B) 1020 bytes
(C) 1023 bytes
(D) 1024 bytes.

5. A megabyte is equivalent to _________.
(A) 1000 KB
(B) 1010 KB
(C) 1024 KB
(D) None of the above.

6.  A gigabyte is equivalent to ____________.
(A) 1000 MB
(B) 1010 MB
(C) 1024 MB
(D) None of These

7. A terabyte is equivalent to _________?
(A) 1000 GB
(B) 1024 GB
(C) 1060 GB
(D) None of These

8. ASCII stands for _________.
(A) American Standard Code for Information Interchange
(B) American Standard Codec  for Information Interchange
(C) American Stands Case for Information Interchange
(D) All of the above.

9RAM is a ____________.
(A) non volatile
(B) volatile
(C) Both A & B
(D) None of the above.

10. ROM is _______.
(A) volatile
(B) non volatile 
(C) dynamic
(D) None of the above

11. FORTRAN stands for ______. 
(A) File transfer
(B) Format transfer
(C) Formula Translation
(D) None of the above.

12. Who invented the C language?
(A) Alan Turning
(B) Charles Babbage
(C) Bill Gates
(D) Dennis M. Ritchie.

13. In Scientific term human beings are known as Homosapinens, In computer term which device is known as Sillico Sapiens  ? 
(A) Computer
(B) Robot
(C) Software
(D) All of the above..

14.  Who designed the first electronic computer ENIAC ?
(A) Charles Babbage
(B)  Alan Turning
(C) J. Presper Eckert and John Mauchlay 
(D) All of the above

15. Which Memory loses data as soon as power is turned off?
(A) Volatile
(B) Non Volatiles
(C) Both A & B
(D) All of the above.

16. COBOL stands for _________.
(A) Commonly Business Oriented Language
(B) Common Business Oriented Language
(C) Both A & B
(D) None of These

17. Softwares designed to perform specific tasks are known as _________.
(A) System Software
(B) Application Software
(C) Utility Software
(D) All of the above.

18. Windows 7 is which type of software?
(A) System Software
(B) Application Software
(C) Utility Software
(D) None of the above..

19Utility Softwares include ________.
(A) Anti Virus
(B) Back Up
(C) Disk Checkers
(D) All of the above.

20. Personal Computers are also known as ______.
(A) Mini Computers
(B) Micro Computers
(C) Super Computers
(D) All of the above. 

21.  Which type of Computers are very expensive and require a lot of mathematical calculations? 
(A)  Super Computers 
(B)  Main Frame Computers
(C)  Both A & B
(D) None of the above.

22. Which country is at No.1 position in using Super Computers?
(A) USA
(B) China
(C) India
(D) France.

23. To get the high quality colored print out of maps we will use_______. 
(A) Laser Printer
(B) Inkjet Printers
(C) Plotter
(D) All of the above.

24.  Which Organization has started the personal computers industry?
(A)  Microsoft
(B)  Intel
(C)  IBM
(D) Apple

25. An error in Computer Terminology is called _______.
(A)  latch
(B)  bug
(C)  mistake
(D)  All of the above.

 

Answers to MCQs Test of  Computer Science  Set-4 .

1. B
2. C
3. B
4. D
5. C
6. C
7. B
8. A
9. B
10.B
11. C
12. D
13. A
14. C
15. A
16. B
17. B
18. A
19. D
20. B
21. A
22. B
23. C
24. C
25. B
26. D
27. C
28. B
29. A
30. B


Enter your email address to Get Latest Jobs , Syllabus and Past Papers Updates:

Also Confirm Subscription in Email

Leave A Comment